標題: 組員內"鬨" 幫手分析形勢同自保策略 [打印本頁]

作者: YKM    時間: 2009-2-12 22:50     標題: 組員內"鬨" 幫手分析形勢同自保策略

六個組員,二個上學期已識都可以稱為Friend,另外三個係女仔,三個都係今個下學期第一次合作(無人簡所以比啊Sir推左來我個group)

三個女仔(知道我上學期全班第一)好唔滿意我,話我control the group, force them to make decision on ideas.

我自問對佢地好gentle,我時時同佢地面對面都微笑,難同煩的事我都自已話做(Introduction, Conclusion,Company Profile, Chinese Project 剪片(我唔識剪片的,但無人願意做)等等。)e加我比人"杯角",話我無修養(我無講粗口,講淫野,只係時時在同佢地講野時講"請問" "都好好,不過我有另一個idea就係....")

上個學期都同一個groupmate試過類似情況,但一日內好返

現在這個難搞hundred times, business project 完之後老師強制組員互評,我驚佢地三個女會一齊寫我,影響我d分。個兩個男為左自已的分話中立,e加水深火熱我一對三。好苦,好唔開心。我自問無對人唔好,無proud because i am goodmarks, i didn't distinguish myself from them, I just want to do my bestin the project and so the whole group could have a good mark.我做咁辛苦為咩,我唔識剪片,我用左足足三日自已學,佢地個時只care佢地自已學業就得,我想care都唔得。我咁辛苦,重要比人在msnpersonal message 話我無修養,好唔尊重我...為左這事,我今日都好唔開心,

我可以點?

三對一無人幫,佢地可以利用完我,寫組員report時話我做最少野,我可以點?我係唔係要扮死狗先得?

作者: 攪野人    時間: 2009-2-12 23:30

同老師講。                 
作者: 阿寶    時間: 2009-2-12 23:42

一係扮死狗啦
一係拉攏多3個人(請佢地食飯)
唔會有人有好處都唔要掛
咁就可以4對2了
作者: 豆丁    時間: 2009-2-12 23:57

做得最多野既係你就唔洗怕
佢地夠膽寫你做得少野
即刻西佢地面再攤牌
到時睇下佢地死定
作者: YKM    時間: 2009-2-13 00:03

我覺得佢地反我係知我勁...
作者: YKM    時間: 2009-2-13 00:04

你係唔係建議我做好自已,做好自已就唔先怕
作者: 好薯皮    時間: 2009-2-13 00:27

你知道嗎?
有時曬英文都係一件黑人憎既事
作者: 啤酒桶    時間: 2009-2-13 11:55

冷靜地 攤牌
作者: 好難健康    時間: 2009-2-13 13:55

你有冇做嘢,老師係知道的
作者: 啤酒桶    時間: 2009-2-13 13:55

好難講
作者: 香香    時間: 2009-2-13 14:11

拆伙,自己做,我以前試過
作者: fatfat    時間: 2009-2-13 14:17

你認為有能力自己一個人做曬 (or part 多個人做既)

就去同老師講分team 做

但我可以同你講~你咁樣做既, team spirit一定低分~因為無team work,

既然你都預左3個人夾手係report寫衰你, 你可以同阿sir報定案先, 先將事情客觀講一次, 最近先加入自己comment, 總好過你上面咁樣寫~我個局外人都唔覺得你處理得有幾成熟
作者: sexy    時間: 2009-2-13 16:25

group project is the worst thing in academic life!

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0