標題: 我地呢一代 [打印本頁]

作者: 小生有禮    時間: 2009-2-17 21:25     標題: 我地呢一代

約30歲, 想結婚, 但係為左個窩真係好煩!!
辛辛苦苦兩口子半功讀交學費讀書, 又會有幾多saving?
又冇得問屋企人借, 但係就算買一層好舊o既樓三成首期都要50個, 仲未計裝修, 家電等..仲有我同我的另一半將來都要比家用屋企。

講真唔太接受租, 因為好唔合理, 好細間連雜費都要8000以上。我地收入37000, 唔係多, 但係冇資格申請居屋。唔好忘記未扣mpf, 保險, 2頭家的家用,  儲錢擺酒....

我覺得而家約30歲呢一代想結婚買樓, 唔係專業人士又冇家底, 又申請唔到公屋居屋, 真係進退兩難。
作者: 月巴人    時間: 2009-2-17 22:01

申請公屋啦
無實力
無人幫到你
作者: 豪一豪    時間: 2009-2-17 22:12

得2個方法,1)積極工作,增值賺多D錢,再買; 2)九成半樓按,買平樓住先
作者: 小生有禮    時間: 2009-2-17 22:17

都話左唔夠資格.....
作者: romark    時間: 2009-2-17 22:22

冇辨法唔租住先
作者: 桃花暗戀    時間: 2009-2-17 22:25

租金好睇地區架wo.係咪你都有一定要求?.......

你既情況係香港好多家庭的寫照
但沒辦法...你要住,唔係租,就係買
買唔起,就唯有租....

租金可能真係貴,但香港一樣係大把人租樓....
作者: 大頭豬    時間: 2009-2-17 22:31

兩公婆搵37,000算ok架啦....兩個加埋剛剛過果d仲辛苦啦...

兩個人俾心機工作,慳慳地儲下錢,好快儲夠首期同結婚錢
作者: 小生有禮    時間: 2009-2-17 22:35

唔想租係因為租樓就儲唔到錢。
作者: 在乎你    時間: 2009-2-17 22:51

買樓首期只需5%,買200萬樓只需10萬,月供12000/20年

無首期/無家底的話,租樓都係好option,唔少人都係租樓結婚
做人要彈性d,樓可以遲d買
終生大事就無謂拖啦
作者: romark    時間: 2009-2-17 22:55

One tip to you !
做95% mortgage
作者: 小生有禮    時間: 2009-2-17 23:01

個個都話9, 9.5 mortgage, 但係我個個同事話唔會批, 叫我唔好想

歡迎光臨 UFunFun 討論區 (http://www.ufunfun.com/) Powered by Discuz! 6.0.0